Kirjan verkkomateriaalit

Keskittymisruudukko

Harjoite tarjoaa mahdollisuuden kokea, miltä tuntuu olla intensiivisesti keskittynyt ja harjoitella sitä.

Tavoite

  • Tavoitteena on harjoittaa omaa intensiivistä keskittymistä ja häiriöiden sietoa.
  • Tavoitteena on myös tutustua omiin keskittymisen strategioihin.

Keskittyminen on intensiivinen tapahtuma. On olennaista oivaltaa, että keskittyminen huippuintensiteetillä ei ole mahdollista kovin pitkiä aikoja kerrallaan. Kuitenkin tehostamalla omia keskittymisen strategioitaan, ihminen edistyy keskittymiskyvyssään.

Tehdessäsi tätä harjoitusta, tarkkaile, mikä auttaa sinua saavuttamaan yhä parempia tuloksia. Mitä keskittymisen strategioita, eli apukeinoja onnistua keskittymisessäsi, voit hyödyntää?

Harjoitteen lähteet:

Harris, D. V. & Harris, B. I. (1984). The athletes guide to sports psychology: Mental skills for physical people. New York: Leisure Press.

Mann, D., Williams, M., Ward, P., & Janelle, C. (2007). Perceptual-cognitive expertise in sport: meta-analysis. Journal of Sport and Exercise Psychology, 29, 457-478.

Makrides, L., Veinot, P., Richard, J., McKee, E., & Gallivan, T. (1998). A cardiovascular health needs assessment of university students living in residence. Canadian Journal of Public Health, 89(3), 171–175. PubMed

Suoritusohjeet

  • Tulosta harjoitelomake ja käytä siinä olevia numeroruudukkoja apunasi. Katso vain yhtä ruudukkoa kerrallaan.
  • Ruudukossa on numerot 00-99. Ota kellolla aikaa yksi minuutti. Tehtäväsi on etsiä numeroita järjestyksessä niin monta kuin ehdit, aloittaen numerosta nolla.
  • Kuinka monta löysit? Taitavat keskittyjät löytävät minuutissa noin 20-30 numeroa.
  • Voit käyttää samaa ruudukkoa useamman kerran aloittamalla siitä numerosta, mihin viimeksi jäit, tai etsimällä numeroita takaperin aloittaen numerosta 99. Voit myös tehdä itse uuden ruudukon. 
  • Tehtävää voi vaikeuttaa esimerkiksi lisäämällä erilaisia häiriötekijöitä. Koita tehdä harjoite uudestaan niin, että laitat taustalle musiikkia soimaan. Tai pyydä jotakuta toista tarkoituksella häiritsemään keskittymistäsi vaikkapa valoja sammuttamalla, ääntelemällä, taputtamalla ja tömistelemällä.
  • Ajanotto ja kilpailutilanne toimivat myös paineen aiheuttajina, jolloin päästään tehokkaasti harjoittelemaan paineensietoa. Tarkastele, miten paine vaikuttaa keskittymiseesi ja suoriutumiseesi.
  • Keskittymisen kestävyyttä ja keskittymistä kuormittuneena voi harjoittaa tekemällä harjoituksen hengästyneenä jonkin fyysisen suorituksen päätteeksi ja niin, että otetaan aikaa, kuinka kauan kestää löytää kaikki numerot.