Kirjan verkkomateriaalit

Näkökulman vaihtamisen taito

Tämän harjoitteen avulla voit kehittää taitoasi katsoa asioita monista eri näkökulmista

Tavoitteet

Tavoitteena on harjoitella toimimaan, ajattelemaan sekä suhtautumaan itseen uusilla tavoilla.Tavoitteena on oivaltaa, että näkökulmamme ovat välttämättä kapeita ja rajoittuneita ja että tietoisella harjoittelulla voimme laajentaa niitä.

”Ihmisiä eivät järkytä asiat, vaan heidän uskomuksensa niistä.” – Epiktetos (n. 55-135 jKr)

Lähde:

Mattila, A. S. (2011). Näkökulman vaihtamisen taito. WSOY.

Suoritusohjeet

  • Lue alta ohjeet kolmeen erilaiseen tehtävään, joiden avulla omia näkökulmia voi laajentaa.
  • Toista tehtäviä mielellään ja pyydä rohkeasti näkökulmia myös muilta ihmisiltä.

Tehtävä 1: Toimiminen arkisessa tilanteessa

Mieti missä arkisessa tilanteessa voisit olla joutunut tukalaan paikkaan. Tilanne voisi olla vaikka se, että avaimet ovat unohtuneet kotiin, puhelimesta loppuu akku kesken tärkeän puhelun, tai olet lähtenyt kotoa töihin liian myöhään ehtiäksesi ajoissa.

Pohdi sitten, minkälainen näkökulma valitsemassasi tilanteessa voisi auttaa sinua toimimaan mahdollisimman rakentavasti hätääntymisen tai muun hankalamman reaktion sijaan.


Tehtävä 2: Oman ajattelun ravistelu

Mieti jokin asia, josta olet jotain mieltä. Kyse voisi olla vaikka jokin terveyteen, politiikkaan tai ympäristöön liittyvä näkemys. Päätä sitten keskustella näkemyksestäsi jonkun asiasta jotakin toista mieltä olevan henkilön kanssa.

Asetu keskustelun äärelle uteliaana ja kiinnostuneena, pyrkien ymmärtämään myös toisen näkökulmaa. Ehkä voit oppia siitä jotakin, tai ainakin laajentaa omaa näkökulmaasi.


Tehtävä 3: Suhtautuminen omaan virheeseen

Palauta mieleesi jokin pienempi tai isompi tekemäsi virhe. Virhe voisi esimerkiksi liittyä työhösi tai vaikkapa ihmissuhteisiisi. Kenties takeltelit pahasti sanoissasi luennoidessasi, unohdit onnitella ystävää tämän syntymäpäivänä tai epäonnistuit kilpailuissa tai esityksessä.

Minkälaisen näkökulman voisit löytää tekemääsi virheeseen, joka voisi auttaa sinua suhtautumaan siihen rakentavasti ja itseesi myötätuntoisesti sättimisen ja jumiin jäämisen sijaan?

Voisitko ehkäpä muistuttaa itseäsi siitä, että kukaan ei tahallaan epäonnistu ja että myös sinä olet inhimillinen ja teet virheitä? Kenties virheesi opetti sinulle jotakin olennaista esimerkiksi siitä, miten valmistautua tärkeisiin suoritustilanteisiin. Tai ehkä se oli hyvä muistutus siitä, että jatkossa merkitset tärkeät päivät kalenteriisi hyvissä ajoin.

Toki jos olet toiminnallasi loukannut toista ihmistä, on pahoitteleminen paikallaan. Näkökulman vaihtaminen voi kuitenkin auttaa sinua pääsemään eteenpäin ja suhtautumaan tekemääsi virheeseen tärkeänä oppimiskokemuksena.