Kirjan verkkomateriaalit

Kootut selitykset eivät kelpaa

Tämä harjoite esittelee hauskan tavan pyrkiä muuttamaan omaa toimintaa.

Tavoitteet

  • Tavoitteena on tulla tietoiseksi omista ajatus- ja toimintamalleista, jotka saattavat vaikeuttaa tarvittaviin tehtäviin tarttumista tavoitteiden saavuttamiseksi.
  • Tavoitteena on kokeilla hauskan harjoituksen avulla oman toiminnan tehostamista.

Kun ihmisen pitäisi tehdä jotakin, mikä ei juuri sillä hetkellä huvita, kuten vaikkapa lähteä lenkille, imuroida tai kuntouttaa loukkaantunutta jalkaansa, useimmat meistä selittävät joillain itselleen tyypillisillä tavoilla, miksi kyseistä asiaa ei kannattaisi tai tarvitsisi tehdä.

Tekosyiden taustalla saattavat vaikuttaa monet jo oppimamme asiat, kuten välttämistavoitteet, liiallinen itsen vertaaminen toisiin, omat pystyvyyden asenteet tai haitalliset attribuutiot.

Tällaisista omista selityksistä olisi tärkeää tulla tietoiseksi, sillä se auttaa saamaan itsestä enemmän irti ja etenemään nopeammin kohti omia tavoitteita.

Suoritusohjeet

  1. Mieti ensin jokin sellainen tilanne, tekeminen, tehtävä tai harjoite, joka on sinulle jostain syystä epämieluisa tai epäkiinnostava, mutta kuitenkin etenemisesi ja kehittymisesi kannalta tärkeä.
  2. Kirjaa paperille kaikki selitykset, joita tyypillisesti itse selität itsellesi tai muille, kun et oikeastaan vain haluaisi tai jaksaisi jostain syystä aloittaa tätä tehtävää.
  3. Kun olet kirjannut kaikki syyt, päätä, että seuraavan kahden viikon aikana et saa käyttää jo keksimiäsi selityksiä, vaan sinun pitää keksiä jokin uusi selitys, jos et halua tehdä vastaavaa tehtävää.
  4. Jos keksit uuden selityksen, kirjaa sekin ylös, jotta et voi käyttää sitäkään enää uudelleen.
  5. Jos olisi niin, että et keksi nyt saman tien ainuttakaan itsellesi tyypillistä selitystä, tarkkaile tulevina päivinä itseäsi tässä tilanteessa ja erityisesti sitä, kuinka halukkaasti aloitat tekemisen. Tarkkaile, selitätkö joskus jotenkin itsellesi, miksi et ylipäätään haluaisi tehdä jotain asiaa.
  6. Kiinnitä tulevien kahden viikon aikana huomiota siihen, millä tavoin motivoit itseäsi erilaisiin tilanteisiin ja tehtäviin! Pyri koko ajan enemmän ja enemmän tekemään niitä asioita ja niillä tavoilla, jotka auttavat sinua toimimaan tavoitteidesi suunnassa, olemaan hyvällä tuulella ja nauttimaan tekemisestäsi!
  7. Kun sinusta tuntuu vaikealta aloittaa jonkin tehtävän tekemistä työssäsi, urheillessasi, kuntoillessasi, opiskellessasi, tai harjoitellessasi, kokeile nopeasti selittää itsellesi mahdollisimman monella tavalla, mitä hyötyä asian tekemisestä sinulle kuitenkin on tai voi olla – nyt tai tulevaisuudessa! Tarkkaile, helpottaako tämä toimeen ryhtymistä. (Yleensä helpottaa, koska ihmisen on paljon helpompi tehdä sellaisia asioita, joista hän kokee jotenkin hyötyvänsä).
  8. Toki aina, jos olet oikeasti loukkaantunut, sairas tai yliväsynyt, sinun ei pidä rasittaa itseäsi