Kirjan verkkomateriaalit

Mielikuvien hallinnan ja kontrollin harjoituksia

Tämän harjoitteen avulla voi kehittää kykyä kontrolloida ja hallita mielikuvia haluamallaan tavalla.

Tavoitteet

  • Tavoitteena on lisätä mielikuvaharjoittelun laatua ja tehoa kehittämällä taitavuutta mielikuvien hallinnassa.
  • Mielikuvaharjoittelu kehittää myös tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä.

Mielikuvaharjoittelu on erittäin tehokas harjoitusmenetelmä, joka kuitenkin usein vaatii ensin harjoittelua.

On aivan tavallista, jos aluksi kohtaa vaikeuksia esimerkiksi siinä, että mielikuvat liikkuisivat oikeaa suoritusta vastaavalla tavalla.

Mielikuvien hallinnan harjoituksilla taitavuus kehittyy, jolloin voi siirtyä yhä vaikeampien mielikuvien tuottamiseen.

Olennaista on, että vääriä mielikuvia ei toisteta. Kun mielikuva ei onnistu, annetaan sen ”kelautua mielestä pois”, ja luodaan uusi.


HARJOITE 1: MIELIKUVAN KESTO

Kuvittele itse tai pyydä harjoittelevia henkilöitä kuvittelemaan itsensä tekemään jotain yksinkertaista, helppoa, jonkin aikaa samanlaisena jatkuvaa toimintaa. Esimerkkejä voisivat olla käveleminen tutulla kadulla, tiskaaminen, aidan maalaaminen, pallon pomputtaminen tai muu vastaava. Ota esiin sekuntikello, jos haluat mitata itsellesi ajan.

Asetu johonkin rauhalliseen paikkaan. Paina halutessasi kello käyntiin ja kuvittele itsesi tekemään valitsemaasi asiaa. Jatka tekemisen kuvittelua niin pitkään kuin helposti pystyt.

Huomioi perspektiivi, jota käytät: tunnetko itsesi tekemässä, näetkö tilanteen omin silmin, vai näetkö itsesi ”kameran linssin läpi”?

Jatka niin kauan kuin pystyt ylläpitämään mielikuvan, ja lopeta/pysäytä kello, kun huomaat keskittymisesi herpaantuvan. Toista harjoitusta ja huomioi, kuinka pystyt ylläpitämään mielikuvaa yhä pidempiä aikoja.

Tämä on myös hyvä keskittymisen harjoitus. Muista kuitenkin, että ihmisen ajattelulle on luontaista, että keskittyminen herpaantuu. Harjoita kykyäsi vain tekemällä harjoitusta ja seuraamalla edistymistäsi vertailematta muiden ihmisten tuloksiin.


HARJOITE 2: MIELIKUVAN ETÄISYYS

Katso eteesi ja kiinnitä huomio johonkin esineeseen, jonka näet. Ehkä näet esimerkiksi jonkin huonekasvin. Paina mieleesi, miltä se näyttää, ja sulje kohta silmät.

Silmät suljettuasi muodosta mielikuva siitä, mitä juuri näit. Pidä mielikuva kirkkaana, yksityiskohtaisena ja juuri sillä etäisyydellä, josta sen äsken näit.

Siirrä sitten esine mielessäsi kauemmas, ja huomioi, kuinka se pienenee etääntyessään. Näe lopulta esineesi niin kaukana, että et enää erota yksityiskohtia. Siirrä lopuksi kuva takaisin lähelle ja kirkkaaksi. Avaa silmät ja tarkista mielikuvasi elävyys ja todenmukaisuus.

Harjoitat näin mielikuvan tuottamisen taitoa ja myös mielikuvan hallintaa. Jos harjoitus tuntuu ensin vaikealta, älä luovuta:  toistojen myötä saat havaita edistymisesi, mikä on motivoivaa!


HARJOITE 3: VOIMAKAS TUNNE MIELIKUVASSA

Kuvittele itsesi johonkin tilanteeseen, jossa tiedät, että kokisit jotain voimakasta tunnetta.

Esimerkki voisi olla, kun odotat esiintymisen tai muun suorituksesi alkua, ja koet voimakasta jännitystä. Tai voit kuvitella, kuinka näet pitkästä aikaa sinulle todella tärkeän ihmisen, ja lähes itket ilosta. Tai voit kuvitella, kuinka ärsyyntynyt olet, kun jotain sellaista tapahtuu, mikä yleensä ärsyttää sinua pahasti.

Kuvittele tilanne mielessäsi, ja yritä saada tunne voimistumaan niin, että se tuntuu kehossasi ja mielessäsi ehkä tavallistakin voimakkaampana. Harjoittele samalla läsnäoloa ja tunnetaitoja: missä tunnet tunteen, ja voitko hyväksyä, että tunnet sen?

Anna sitten tunteen ja mielikuvan haalistua. Harjoittele kaikenlaisia tunteita – itsellesi kielteisiä ja myönteisiä. Kun tunnet myös tunteita osana mielikuvia, harjoittelusi on huomattavasti tehokkaampaa.